Stress Anker Water Emoties Evenwicht Ademhaling Affirmatie Activatie Ontspanning

Krijg je stress onder controle met het AAA-anker

Stress lijkt het nieuwe ‘normaal’ te zijn geworden. Op de vraag hoe het met iemand is krijg je tegenwoordig bijna standaard te horen: “Druk!” Nu is druk zijn op zich niet verkeerd, maar té druk zijn kan ook veel spanning opleveren en stressvol zijn. En wanneer je langdurige of intensieve stress ervaart kan dat hele negatieve gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is dus belangrijk om je stress onder controle te krijgen. In dit artikel leg ik uit wat stress is en hoe je stress onder controle krijgt met behulp van het AAA-anker.


Wat is stress eigenlijk?

Stress Verdrinken Water Emoties Evenwicht Ademhaling Affirmatie Activatie Ontspanning

Stress is een combinatie van lichamelijke spanning en emoties. Die zijn beide nodig om in actie te komen en een doel te bereiken. In essentie is stress dus neutraal en vaak zelfs positief.

Stress wordt pas negatief wanneer je een negatieve emotie zoals angst koppelt aan de lichamelijke spanning, of wanneer je fysiek ongemak ervaart zoals buikpijn. Een enge film kan bijv zorgen voor lichamelijke spanning in combinatie met een leuke emotie zoals vermaak, waardoor je het ervaart als positieve stress. Maar door iemand achtervolgd worden op straat in het donker kan zorgen voor spanning en angst of paniek, dan is het dus negatieve stress.

Niet iedereen vindt dezelfde dingen leuk of vervelend, daarom is jouw ervaring van positieve of negatieve stress heel persoonlijk.


Hoe krijg je stress onder controle?

Het liefst ervaar je natuurlijk alleen maar positieve en neutrale stress. Maar in het dagelijks leven gebeuren er helaas ook dingen die je niet fijn vindt. Als je langdurige of intensieve negatieve stress ervaart, dan kan het je soms te veel worden en voelen alsof je verdrinkt.

Zodra je het gevoel krijgt dat je kopje onder gaat door al die negatieve stress, dan kan je het AAA-anker gebruiken. Zo kom je in drie snelle en simpele stappen van dat nare gevoel af en kan je je hoofd weer boven water houden.

Equilibrium AAA-anker stress controle ademhalen affirmatie activatie


Stap 1: Ademhalen

Ons lichaam wordt grotendeels aangestuurd door ons autonome zenuwstelsel. Het woord zegt het al, dit zenuwstelsel is autonoom, je hoeft het dus niet bewust aan te sturen. Daarom verteer je vanzelf je eten en klopt je hart uit zichzelf door.

Wanneer je stress ervaart in je lichaam zorgen de stresshormonen cortisol en (nor)adrenaline ervoor dat je spanning in je spieren voelt, dat je hartslag omhooggaat en dat je spijsvertering stilvalt. Het autonome zenuwstelsel stuurt dus je lichamelijke stresservaring aan.

De snelste manier om aan je autonome zenuwstelsel door te geven dat je wilt ontspannen is door middel van diepe buikademhalingen:

Leg je handen op je onderbuik, sluit je ogen en neem minstens 6 rustige, diepe ademhalingen naar je onderbuik. Laat je onderbuik helemaal opbollen voordat je weer rustig uitademt.

Haal adem door je neus of maak een tuitje van je lippen bij het in en uitademen om je ademhaling te vertragen. Je zal binnen enkele minuten merken dat je hartslag omlaaggaat en je spieren zich weer kunnen ontspannen.

Stress Ademhalen Water Emoties Evenwicht Ademhaling Affirmatie Activatie Ontspanning

Stap 2: Affirmatie

Een affirmatie is een versterkende boodschap die je tegen jezelf kunt zeggen om jezelf te kalmeren of om jezelf moed in te praten. Er zijn geen goede of verkeerde affirmaties, dus formuleer er één die jou direct ontspant of geruststelt.

Gebruik een ik-boodschap en formuleer die op een positieve manier, dus in plaats van “er is geen gevaar” zeg je “ik ben veilig”.

“Ik ben vrij”
“Ik heb een keuze”
“Ik ben geliefd”
“Ik ben waardevol”
“Ik ben veilig”
“Ik voel me verbonden”
“Ik ben sterk”
“Ik vertrouw mezelf”
“Ik kan het aan”
“Ik ben kalm”
“Ik geniet van het leven”

Leg je hand op je hart om contact te maken met jezelf en herhaal je affirmatie een paar keer hardop of in je hoofd tegen jezelf.

Ga bij jezelf na waar je in stress momenten het meest behoefte aan hebt. Is dat veiligheid, voorspelbaarheid, vrijheid, liefde of misschien waardering?

Geef jezelf een boodschap mee die jou geeft wat je nodig hebt op stressvolle momenten.

Stap 3: Activatie

Nadat je met je ademhaling en je affirmatie de ontspanning terug hebt gevonden is het tijd om jezelf op een positieve manier te activeren.

De snelste manier om dat te doen is door je lichaam te bewegen en je zintuigen te prikkelen door bijvoorbeeld muziek op te zetten of de natuur en de buitenlucht op te zoeken.

Bewegen betekent niet automatisch sporten, soms is het al voldoende om een keer de trap op en neer te lopen of om even kort te wandelen. Dansen is ook een goede optie, of even wat rekken en strekken op je stoel of op de bank.

Dus sta op en geef jezelf een positief gevoel door je lichaam en zintuigen te activeren!

Stressvrij Muziek Dansen Bewegen Water Emoties Evenwicht Ademhaling Affirmatie Activatie Ontspanning


Conclusie

Om zo snel mogelijk van je stressgevoel af te komen kan je met de drie stappen van het AAA-anker je lichamelijke en mentale spanning direct verlagen en veranderen in een positief gevoel.

Langdurige stress kan leiden tot lichamelijke en psychische problemen, dus gun jezelf de ontspanning en de rust die je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Mirjam Reijnders profiel portret vrolijk lachend zomer watermeloen fruit buiten

Geef jezelf minstens 6 diepe buikademhalingen, een versterkende affirmatie en activeer je lichaam en je zintuigen, dan voel je je binnen enkele minuten weer helemaal stressvrij!

Geniet van de rust en een warme groet,

Mirjam Reijnders MSc.
Slaap-, Stress- en Trauma Therapeut
Plantaardig Voedingsdeskundige

Ben jij er klaar voor om je stress aan te pakken en wil je graag persoonlijke begeleiding bij het kwijtraken van je stress triggers?

Wist je dat stress één van de grootste slaap saboteurs is?
Download daarom nu mijn gratis e-Book: Leven zonder stress!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *