Time-management Tijd Wekker Productiviteit Efficiënt Effectief Productief Tools

Time-Management tips: 5 handige gratis tools voor meer productiviteit

De tijd vliegt vaak voorbij, maar helaas niet alleen omdat je het naar je zin hebt. Deadlines en to-do lijstjes zorgen vaak voor tijdsdruk, maar echt productief word je daar niet van. Om alles uit je dag te halen heb je effectieve systemen nodig om je taken te ordenen en om je focus te optimaliseren. In deze blog geef ik je 5 tips over gratis tools die jou kunnen helpen om je tijd zo optimaal mogelijk te gebruiken!

Waarom zou je tools gebruiken?

Het is zonde om tijd te besteden aan zaken die makkelijk overgenomen zouden kunnen worden door programma’s en apps. Het automatiseren van je taken zorgt ervoor dat je je tijd kunt besteden aan dingen die een computer niet van je over kan nemen en die dus écht belangrijk zijn. 

Zelf maak ik dagelijks gebruik van de volgende 5 tools om mijn energie niet te verspillen en om mijn werk te stroomlijnen, zodat ik mijn doelen op een relaxte en efficiënte manier kan bereiken.

Time-management workflow Bureau Laptop Tijd Productiviteit Efficiënt Effectief Productief Tools
© Photo by ian dooley on Unsplash

Deze 5 gratis tools boosten jouw productiviteit!

Tool 1: Trello

Zeg je to-do lijstjes maar vaarwel en zeg hallo tegen Trello! Deze projectmanagement software is niet alleen fantastisch wanneer je samenwerkt in teams, maar ook je eigen workflow en taken kan je hier optimaal in organiseren. 

Trello Time-management workflow Bureau Laptop Tijd Productiviteit Efficiënt Effectief Productief Tools

Door te werken met borden kan je per onderwerp of project lijsten en kaarten maken met taken die je uit wilt voeren. Je kunt bestanden en afvinklijsten toevoegen, een timer per kaart instellen en nog honderden andere toepassingen gebruiken.

De Trello app, het desktopprogramma en de browser versie zijn in real-time verbonden, dus je kunt op elk gewenst moment een taak afvinken of aanpassen en dit wordt direct in alle versies geüpdatet. En er staan talloze tutorials op YouTube en de helpdesk is uitgebreid, dus voor elke vraag vind je binnen no-time een antwoord.

Verspil dus geen tijd met deze overzichtelijke tijd-management tool!

Tool 2: Google Agenda

Het organiseren van je taken is alleen nuttig als je kunt plannen wanneer je die taken uit gaat voeren. Het organiseren van je tijd is gemakkelijk en overzichtelijk met Google Agenda

Google Calendar Time-management workflow Bureau Laptop Tijd Productiviteit Efficiënt Effectief Productief Tools

Ook deze agenda app en desktopprogramma zijn in real-time verbonden met de browser versie waardoor afspraken, meldingen en alarmen direct worden geüpdatet wanneer je deze instelt of wijzigt. Door te werken met kleuren kan je verschillende dagdelen en momenten overzichtelijk indelen voor verschillende taken. 

Vergeet nooit meer een afspraak met deze simpele maar effectieve tool!

Tool 3: Google Keep

Tijdens het doen van research en het lezen van belangrijke documenten zijn er veel momenten waarop je aantekeningen wilt maken zodat je de kernboodschap niet vergeet of later gemakkelijk informatie terug kan vinden. 

Google Keep Time-management workflow Bureau Laptop Tijd Productiviteit Efficiënt Effectief Productief Tools

Google Keep is een gemakkelijk te gebruiken notitie tool met basis mogelijkheden als het toevoegen van afbeeldingen, een timer en het delen met anderen met een Google-account.

Google Keep Inspreken Time-management workflow Bureau Laptop Tijd Productiviteit Efficiënt Effectief Productief Tools

Er is ook een speciale functie voor mensen die verbaal sterker zijn dan schriftelijk: je kunt een bericht inspreken wat de app vervolgens zeer secuur voor je uittypt.

Als je even je handen niet vrij hebt maar wél je gedachten wilt vastleggen dan is deze tool jouw lifesaver!

Tool 4: Focuslist

Een beetje extra focus kunnen je altijd wel gebruiken.

Focuslist is een app voor op de iPhone en Mac om de wereldberoemde Pomodoro techniek toe te passen. Dit houdt in dat je je 25 minuten lang volledig focust op een door jou geselecteerde taak en daarna 5 minuten pauze te krijgen. 

Focuslist timer Time-management workflow Bureau Laptop Tijd Productiviteit Efficiënt Effectief Productief Tools

Deze methode zorgt ervoor dat je een besloten tijdsframe hebt waardoor je je optimaal kunt concentreren en daarnaast voldoende ruimte behoudt voor voldoende beweging en privézaken zoals het checken van Social Media. 

Met deze handige tool komt die to-do lijst wel af!

Tool 5: Forest

Als je de Pomodoro techniek op een speelse manier wilt toepassen op iPhone of Android smartphone, dan kan je Forest gebruiken. Deze app laat je zelf een tijdsframe kiezen voor je focus en je pauzes. 

Forest blokkeert vervolgens ook alle meldingen van andere apps op je telefoon. Handig als je iemand bent die zich makkelijk laat afleiden door al die geluiden en lichtflitsen op je mobiel. 

Forest App Time-management workflow Bureau Laptop Tijd Productiviteit Efficiënt Effectief Productief Tools

Je laat een boom (of een heel bos) groeien door je te focussen op je werk en de app niet af te sluiten. Ga je er wel uit, dan sterft je boom, en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Deze tool is daardoor een mooie focus- en motivatie-booster!

Conclusie

Door gebruik te maken van deze 5 gratis tools kan jij je tijd zo efficiënt mogelijk gebruiken en je productiviteit een boost geven. Met deze tools kan je effectief je taken organiseren, plannen, notities maken en je focus verbeteren.

Door je taken te automatiseren zorg je ervoor dat elke seconde telt!
Mirjam Reijnders MSc lifecoach life-coach coach trainer

Veel liefs,

Mirjam

Wil je meer weten over tijd-management? Lees dan deze blog over het optimaal beginnen van je dag voor meer energie en productiviteit!


Heb jij liever nóg meer tips over productiviteit? En wil je meer weten over het managen van je tijd, waardoor je zelf je dagen kunt leren indelen op een manier die precies voldoen aan jouw persoonlijke behoeften en doelen? Dan is leefstijl coaching waarschijnlijk iets voor jou! Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in voor meer informatie over wat ik jou kan bieden:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *