Wandelen Bergen Lopen Bewegen Gezondheid Fitness Ontspanning Rust Stress Mindset

Hoe je kunt beginnen met wandelen en waarom het je helpt om rust in je hoofd te vinden

~ Gastblog door Lauri van Oosterom ~

De deur uit stappen om een stuk te gaan wandelen, dat kan best een flinke drempel zijn. Want waarom zou je gaan wandelen als je ook snel de fiets kan pakken? Of de auto? Ik zal het eerlijk toegeven, ik vond wandelen ook nooit zo spannend. Tot ik ontdekte hoeveel baat ik er bij had. Nu ga ik met veel plezier een rondje wandelen en in deze gastblog vertel ik jou graag waarom!

Waarom is het belangrijk om te wandelen?

Waarom is wandelen zo fijn? Als allereerst, het wandeltempo is ideaal om je omgeving in je op te nemen. Wat hoe vaak fiets jij ergens snel langs zonder eigenlijk op te merken waar je bent? Of stuur je gedachteloos je auto door de straten? Sinds ik vaker wandel heb ik een heleboel prachtige gebouwen in mijn eigen buurt ontdekt. En wandelen met bewuste aandacht voor je omgeving wordt ook wel loop-meditatie genoemd, want het vermindert je stressniveau aanzienlijk. Zo komt die rust in je hoofd er wel!

De Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara is ook groot fan van wandelen; niet alleen is het goed voor je hart, je scherpt ook je zintuigen aan en je spieren worden getraind. Tot slot verbetert lopen ook nog eens je stemming, stimuleert het je creativiteit en train je je hersenen.[1] De Nederlandse hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder sluit zich daar bij aan: We zitten veel te veel, terwijl het belangrijk is om actief te blijven.[2] Bovendien kunnen we onze zittende leefstijl niet compenseren door even kort naar de sportschool te gaan. Het is daarom uiterst belangrijk om dagelijks een aantal keer een korte wandeling van 15 tot 25 minuten te maken.[3]

Wandelen Kinderen Lopen Bewegen Gezondheid Fitness Ontspanning Rust Stress Mindset
© Foto door Guy Basabose op Unsplash

Hoe start je met wandelen?

Het is heel simpel! Voor wandelen heb je geen duur sportschoolabonnement nodig, eigenlijk heb je helemaal niets speciaals nodig. Goede schoenen, een fijne jas en wellicht een flesje water en een appel, dat is alles! Strik je schoenen en stap de deur uit. Je wandeling kan een ideaal moment zijn om te dagdromen, dingen te overdenken en tot nieuwe inzichten te komen. 

Vind jij het lastig om alleen op stap te gaan? Bel dan tijdens je wandeling met een vriend(in), luister naar die nieuwe podcast of ‘lees’ een luisterboek. Zoek uit wat het beste bij jou past! Je kunt natuurlijk ook een wandelbuddy zoeken. Wie weet vindt je buurvrouw, neefje of collega het wel gezellig om mee te gaan? Het is natuurlijk wel handig als jullie ongeveer hetzelfde wandeltempo aanhouden.

Wandelen Groep Bergen Lopen Bewegen Gezondheid Fitness Ontspanning Rust Stress Mindset
© Photo by Henry Xu on Unsplash

Welke wandelapps bestaan er?

Wandelapps kunnen een goede stok achter deur zijn om regelmatig je wandelschoenen aan te trekken. Er zijn ondertussen vele apps beschikbaar, hieronder som ik een korte selectie op: 

  • Natuur in Nederland: De app waarmee je alle wandeltochten uit het boek Natuur in Nederland kunt maken. Je wordt langs allerlei belangrijke en leuke punten geleid en de app vertelt je op deze plekken wat hier voor speciaals te horen, te ruiken of te zien is.
  • Ommetje: Deze app is door de Hersenstichting ontwikkeld in samenwerking met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Je kunt een competitie starten, medailles behalen of gewoon dagelijks naar een nieuw wandelweetje van Erik Scherder luisteren.
  • Strava: Wie wel eens hardloopt of fietst kent Strava vast wel. Deze app is ook goed te gebruiken om je wandeltochten bij te houden.
  • Wandelen: Dit is een ideale app om honderden wandelroutes in Nederland op te zoeken en inspiratie op te doen voor jouw volgende tocht.

Ook op internet kun je genoeg informatie vinden, denk aan NS wandelingenNatuurmonumenten of de wandelingen van de ANWB.

Wandelen Boom Natuur Lopen Bewegen Gezondheid Fitness Ontspanning Rust Stress Mindset
© Foto door Henry Ravenscroft op Unsplash

Hoe blijf je gemotiveerd op de lange termijn?

Je eerste wandeling zit er op, je trekt je schoenen uit en gaat voldaan op de bank zitten. Dat heb je toch mooi gedaan! Alleen hoe zorg je er voor dat je het volhoudt om naar buiten te blijven gaan?

Je kunt met je wandelmaatje afspreken dat jullie elke week 2 keer samen gaan wandelen. Je kunt een reminder instellen op je telefoon. Je kunt een lage minimum loop-tijd met jezelf afspreken zodat het volhouden van je nieuwe gewoonte behapbaar blijft. Je kunt een kalender knutselen en jezelf belonen met een mooie sticker elke keer als je een wandeling hebt gemaakt. Je kunt je wandelschoenen alvast klaarzetten in de gang, of ze meteen aantrekken als je uit bed komt. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, als je je maar goed voorbereidt en jezelf achteraf beloont voor je inspanning! 

Laat je vooral niet tegenhouden door een beetje regen, vaak is een paraplu of een licht regenjack al voldoende om toch even naar buiten te gaan en weer droog thuis te komen. Mocht je jezelf echt niet kunnen motiveren, dan kun je er ook voor kiezen om een stappenteller aan te schaffen, bijvoorbeeld een fitbit. Natuurlijk kun je ook een reminder op je telefoon instellen of hiervoor één van de wandelapps gebruiken. 

Wandelen Vader Zoon Natuur Lopen Bewegen Gezondheid Fitness Ontspanning Rust Stress Mindset
© Foto door Marleen Mulder-Wieske op Unsplash

Laat je telefoon ook eens thuis

Ik heb je net verteld dat er allerlei toffe wandelapps bestaan die je kunnen motiveren te blijven lopen en nu zeg ik je dat je je telefoon thuis moet laten. Hoe zit dat? Deze apps kunnen je zeker stimuleren om te blijven bewegen, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je stress krijgt, want ga je wel snel genoeg? Loop je wel ver genoeg? En hoe verleidelijk is het om tijdens het wandelen nog even snel wat appjes te beantwoorden en een nieuwe foto op je Instagram te zetten.

Merk je dat je erg onrustig bent en je niet goed kunt concentreren? Laat je telefoon dan bewust thuis, probeer de neiging om je te focussen op getallen (snelheid, kilometers) eens los te laten en kijk eens bewust om je heen tijdens de wandeling. Het kan de eerste keer wat onwennig voelen, maar geloof me, het kan voor een heleboel rust in je hoofd zorgen.

Wandelen Bergen Zee Natuur Lopen Bewegen Gezondheid Fitness Ontspanning Rust Stress Mindset
© Foto door Soroush Alavi op Unsplash

Conclusie

Door te wandelen stimuleer je je bloedsomloop, train je je spieren en kun je tot verhelderende inzichten komen. Je hebt absoluut geen hond of professionele outfit nodig om dagelijkse wandelingen te maken en je hoeft ook geen uren onderweg te zijn. Elke dag een klein half uurtje de benen strekken biedt al vele gezondheidsvoordelen.

Kortom, trek eens wat vaker doordeweeks je schoenen aan om een rondje te wandelen. Het hoeft niet lang, het kan gewoon bij je in de buurt en ik weet zeker dat je je na afloop beter voelt.
Lauri van Oosterom Gastblogger Vegan Auteur

Veel wandelplezier!

Liefs,
Lauri

Zijn er dingen waar je tegenaan loopt tijdens het wandelen? Heb je aanvullende tips? Of heb je vragen over de apps of het volhouden van deze nieuwe gezonde gewoonte? Laat dan een bericht achter onder deze blog, zodat we kunnen leren ván, mét en áán elkaar!
Zijn deze stappen wel helder voor je, maar heb je tóch behoefte aan wat meer persoonlijke begeleiding in het aanleren van je nieuwe wandelroutine? Dan is leefstijl coaching misschien iets voor jou!

Wil je meer lezen over het stimuleren van je gezondheid? Check dan deze blog over het overstappen op een gezond plantaardig dieet. Of lees deze blog met praktische tips over het verminderen van je stressniveau.


[1] https://www.parool.nl/ps/we-moeten-lopen-vindt-deze-wetenschapper-je-brein-is-dan-zo-veel-actiever~bda27d04/

[2] https://www.hersenstichting.nl/nieuws/erik-scherder-en-hersenstichting-laten-heel-nederland-bewegen-tijdens-coronacrisis/

[3] https://www.trouw.nl/leven/wandelen-maakt-de-mens-zegt-deze-neurowetenschapper~bdb1f36f/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *