Goede Daad Doen Haar Doneren Altruïsme Helpen Geven Hulp Bieden Schaar Knippen

Doneer je haar en word high van het helpen!

Vorige week heb ik mijn haar gedoneerd aan Stichting Haarwensen! Dit idee kreeg ik twee jaar geleden toen ik meer minimalistisch ging leven en begon met de ‘low poo’ methode, waarbij ik mijn haar niet meer waste met chemische shampoo. Vanaf toen ben ik gaan sparen om twee vlechten van 30 cm lang haar te kunnen afstaan.

Het moment dat de schaar in mijn ingevlochten krullen werd gezet kon ik niet ophouden met lachen, wat voelde dat geweldig! Maar waar komt dat gevoel eigenlijk vandaan? En wat heb je nodig om oprecht van een donatie te kunnen genieten? In deze blog vertel ik hoe je ervoor kunt zorgen dat je haar doneren (of iets anders van waarde) zal leiden tot een zogenaamde Helper’s High!

Mirjam Haar Doneren Goede Doel Stichting Haarwensen Krullen Knippen Altruisme

Wat heb je nodig?

Om je haar (of iets anders) zonder moeite te kunnen doneren heb je drie dingen nodig: onthechtingverlangen en relativering. Ik leg je uit hoe je deze elementen in jouw voordeel kunt gebruiken om van doneren een feestje te maken!

Onthechting

Het woord zegt het al; onthechting betekent dat je je niet meer hecht aan hetgeen je wilt doneren, je vermindert of verbreekt de band die je ermee hebt. Hechting zorgt volgens het Boeddhisme namelijk voor leed, want als je ergens mee verbonden bent dan is het pijnlijk als je het verliest of afstaat.

Als iets ‘van jou’ is dan wil het menselijk ego het graag houden, omdat het door de hechting onderdeel is geworden van jouw identiteit, van wie jij denkt dat je bent. Zonder dat stukje van je identiteit ben je niet meer compleet en dat zorgt voor ego-pijn. Je verliest in dat geval ‘jouw’ haar, daardoor ben je niet meer jezelf en dat geeft een ontevreden en pijnlijk gevoel.

Onthechting Verlangen Loslaten Ontspannen Genieten Relax Rust Plezier Tevreden
© Foto door Radu Florin op Unsplash

Verlangen

Om die ego-pijn te voorkomen kan je je dus maar beter onthechten. Één van de manieren waarop je dat kunt doen is door een verlangen te creëren naar het verliezen van dat stukje identiteit. Hoe doe je dat? Door heel helder te maken waaróm je iets wilt doneren.

Stel je in gedachten voor wat de reden is achter jouw keuze om te doneren en hoe het zou voelen als je het gezicht zou zien van degene aan wie je doneert. Maak het heel specifiek! Wat zou die persoon tegen je zeggen? En hoe zou die persoon zijn of haar dankbaarheid tonen? Focus je op die fantastische ervaring en creëer zo een verlangen naar het realiseren van dat moment.

Relativering

Tot slot is het behulpzaam om te relativeren hoe belangrijk het is om de donatie wel of niet te doen. Je legt dan als het ware de twee opties op een weegschaal en bekijkt kritisch wat zwaarder weegt: ‘jouw’ haar behouden of een kind zonder haar gelukkig maken. 

Evenwicht Afwegen Rechtvaardigheid Doneren Goede Daad Ego Relativeren
© Foto door Tingey Injury Law Firm op Unsplash

Het kan ook helpen om je te focussen op de identiteit die je zelf aan wilt nemen ná de donatie; bijvoorbeeld iemand met een stoer kapsel en dus een stoere persoonlijkheid (that’s me!), of iemand die zich niet identificeert met haar kapsel maar met haar goede daden.

Tot slot kan je ook relativeren door praktische mogelijkheden te bedenken voor na de donatie: probeer in te zien dat je haar maandelijks één tot twee cm groeit en je dus niet voor eeuwig vastzit aan een kort kapsel, of dat je een pet, hoed of muts op kunt zetten als je nieuwe coupe je misschien niet bevalt.

De Helpers High; Connectie, Zingeving & Tevredenheid

Op het moment dat je je hebt onthecht en uit verlangen iets doneert gebeurt er iets heel magisch; Je krijgt een zogenaamde ‘Helper’s High’. Talloze wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het helpen van een ander leidt tot allerlei positieve emoties, een betere gezondheid en een langere levensduur. Wat een bonus!

Goede Daad Doen Doneren Altruïsme Helpen Geven Hulp Bieden
© Foto door Nathan Lemon op Unsplash

Wanneer je iemand helpt maak je onder andere Serotonine en Oxytocine aan, dit zijn neurotransmitters die zorgen voor een gevoel van connectie met anderen en een gevoel van zingeving. Het zorgt er ook voor dat we minder stress en depressie ervaren en juist meer ontspanning en geluk, wat leidt tot een gevoel van tevredenheid met onszelf en de situatie.

Hoe zien deze stappen er in de praktijk uit?

In mijn geval wilde ik graag via Haarwensen een meisje bijstaan dat haar haar had verloren wegens ziekte of de gevolgen van chemotherapie. Toen ik me voorstelde dat een meisje van 10 vrolijk rondrende op een speelplein met een pruik op van mijn haar had ik geen enkele twijfel meer over de beslissing om te doneren.

Het was overduidelijk ZO veel belangrijker dat mijn haar op het hoofd van dit kind belandde in de vorm van een pruik dan dat het vast bleef zitten op mijn hoofd omdat ik me er mee identificeerde. Ik verlangde daardoor naar de donatie, onthechtte me van ‘mijn’ kapsel en relativeerde de waarde van mijn haar tegenover de waarde van de toekomstige pruik.

Kind Gelukkig Haar Krullen Pruik Zon Blij Vrolijk Doneren Altruïsme
© Foto door Edward Cisneros op Unsplash

Als gevolg kreeg ik een enorme kick van de knipbeurt, de Helper’s High was voelbaar! Ik voelde me verbonden met het kind dat een pruik op zou krijgen van het haar dat ik ging doneren. Ik voelde zingeving omdat ik iets bijdroeg aan het leven van een ander door een altruïstische keuze te maken. En ik voelde me tevreden met het haar dat ik overhield op mijn hoofd, waardoor mijn glimlach van oor tot oor liep.

En elke keer dat iemand me complimenteert met mijn stoere nieuwe kapsel voel ik al die emoties opnieuw, weer een Helper’s High! Geen haar op mijn hoofd die dat gevoel zou willen missen 😉

Conclusie

De succesformule om met plezier een donatie te kunnen doen is als volgt:

Onthechting + Verlangen + Relativering = Connectie + Zingeving + Tevredenheid

De Helper’s High die je te wachten staat na het doen van een goede daad is de moeite van het doneren zeker waard! Dus wat ga jij binnenkort doneren? 😉

Mirjam Reijnders MSc lifecoach life-coach coach trainer

Veel liefs,

Mirjam

Wil je meer lezen over het vinden van jouw zingeving? Check dan deze blog over hoe je jouw persoonlijke Ikigai ontdekt.
Zijn deze stappen wel helder voor je, maar heb je tóch behoefte aan wat meer persoonlijke begeleiding in het ervaren van connectie, zingeving en tevredenheid? Dan is leefstijl coaching misschien iets voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *