Iemand met Misofonie ervaart een intens gevoel van haat, walging of woede bij bepaalde geluiden, vooral kauw- en smak-geluiden. Die reactie is oncontroleerbaar, waardoor mensen met Misofonie meestal sociale eetmomenten vermijden. Dit kan hun sociale leven enorm belemmeren. In deze blog lees je hoe mijn cliënt er in 1 sessie vanaf kwam!
Hoe ontstaat Misofonie?
Misofonie ontstaat door stressvolle of traumatische gebeurtenissen, waarbij bepaalde geluiden in je brein opgeslagen worden als ‘gevaarlijk’. Die geluiden worden dan gekoppeld aan je Amygdalae, dat zijn de alarmcentra in je brein. Als je die geluiden vervolgens in het dagelijks leven hoort dan slaan je Amygdalae meteen alarm en dan vertoon je een stress-reactie om jezelf in veiligheid te brengen. En die stress-reactie is meestal heftig, zoals haat, walging of woede.
Onverdraaglijke geluiden
Mijn cliënt (man, 49 jaar) kon vooral het geluid van kauwende mensen niet verdragen. Als hij dat hoorde, dan ging hij helemaal over de rooie. Die reactie was zo sterk dat hij het niet kon tegenhouden, ook niet op zijn werk of in het openbaar vervoer. En dat leidde tot een paar zéér ongemakkelijke momenten…
Ontstressen en Herprogrammeren
Tijdens onze sessie pakten we de triggers in zijn brein aan door zowel de ondraaglijke geluiden als het oorspronkelijke trauma moment helemaal te ontstressen. Dit deden we met de Live The Connection methode. Daardoor werden de zintuiglijke triggers losgekoppeld van zijn Amygdalae, zodat zijn brein niet meer in stress gaat als hij de kauwende geluiden hoort. Daarnaast installeerden we een paar helpende overtuigingen, zodat kauw- en smak-geluiden voortaan door zijn brein werden gezien als ‘veilig‘.
Het resultaat
De volgende sessie vertelde mijn cliënt vol verbazing en enthousiasme dat er een vrouw in de trein tegenover hem kwam zitten. “Ze haalde iets uit haar tas waar ik normaal gesproken meteen van was weggerend: een zakje snack wortels!”
Mijn cliënt besloot het experiment aan te gaan en bleef zitten terwijl de vrouw een wortel in haar mond stak. “En toen begon ze te kauwen…”
Mijn cliënt bleef me stil aankijken. Ik zat natuurlijk op het puntje van mijn stoel en vroeg hem wat er toen gebeurde.
Hij keek me aan met een grote glimlach en zei: “Helemaal niks! Ik hoorde haar op een wortel knabbelen en ik bleef gewoon ontspannen. Ik vond het zelfs jammer dat ze na 3 wortels haar zakje weer wegstopte, omdat ik zo genoot dat ik zo kalm bleef!” Daar moesten we allebei flink om lachen!
Terug naar normaal
Ook op zijn werk konden zijn collega’s nu gewoon weer een appel of een koekje eten als hij in de buurt was, want hij was helemaal van zijn Misofonie af. De geluiden werden nu geregistreerd door zijn brein als ‘normaal’ in plaats van ‘gevaarlijk’, dus voelde hij geen enkele stress-reactie meer bij kauw-geluiden.
Het viel hem na een tijdje niet eens meer op als iemand iets zat te eten in zijn buurt. En ook het avondeten met zijn gezin werd daardoor een stuk gezelliger zonder al die triggers.
Heb jij ook last van Misofonie? Of heb je een andere fobie? En wil je weten of je deze ook kunt oplossen met de Live The Connection methode? Plan dan nu een gratis kennismakingsgesprek in, zodat ik je kan helpen om weer helemaal ontspannen, stressvrij en gelukkig te worden!
Ps. Lees hier hoe mijn cliënt binnen 10 minuten van zijn hoogtevrees af kwam met behulp van de Live The Connection methode!