Zingeving Doel Missie Passie Richting Vooruitkomen

Ikigai: zingeving vinden op zijn Japans in 9 stappen (met werkblad)

Ik geloof dat iedereen een eigen zingeving heeft, maar dat nog niet iedereen hem concreet op papier heeft gezet. En daar komt míjn zingeving om de hoek kijken! Ik ben er namelijk van overtuigd dat we hier op aarde zijn om ván, mét en áán elkaar te leren. Mijn zingeving is om dit leerproces te begeleiden en te stimuleren. Dus in dit artikel wil ik je graag leren hoe jij jouw zingeving kunt vinden aan de hand van het Japanse concept Ikigai!

Kompas Zingeving Doel Missie Passie Richting Vooruitkomen
© Photo by Jamie Street on Unsplash

Waarom is je zingeving vinden belangrijk?

Je zingeving vinden is belangrijk omdat het je een levensdoel geeft, een stipje aan de horizon waar je naartoe kunt navigeren. Zonder doel loop je nergens naartoe, dus jouw Ikigai is niet alleen je eindbestemming, maar ook jouw kompas.

Er zijn meerdere wegen naar Rome, dus als je een beslissing moet maken over welke weg je in moet slaan kan je Ikigai de juiste richting aanwijzen. Dit helpt je om vooruit te komen in het leven waardoor je een gevoel van zingeving ervaart, een fantastisch gevoel wat je veel energie en plezier geeft!

Om je Ikigai te vinden zijn er 4 elementen die je over jezelf mag opschrijven. De overlap tussen die elementen vormt de basis van jouw zingeving. Om het je makkelijk te maken heb ik het hele proces vormgegeven in een werkblad:

Ikigai zingeving werkblad equilibrium keuze doel vooruitkomen
Het ©Equilibrium Ikigai Werkblad

Op dit werkblad zie je 9 vakken die je in mag vullen om jouw Ikigai te vinden. Ik loop je er stap voor stap doorheen, dus print het werkblad uit of pak een leeg vel papier en schrijf met me mee!

Zo vind jij jouw zingeving!

Stap 1: Waar ben ik goed in?

Het eerste Ikigai element gaat over de vaardigheden die jij hebt ontwikkeld gedurende je leven. Het kan van alles zijn, van muziek maken en projecten managen tot koken voor het gezin van je zieke overbuurvrouw. 

Maar wanneer ben je ergens goed in? Misschien vind jij het lastig om dit over jezelf te zeggen, misschien voelt het onwennig of ben je gewend om jezelf klein te houden. In dat geval kan je ook de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat gaat je goed af?
  • Waar krijg je complimenten over van anderen?
  • Welke problemen kan jij snel oplossen?
  • Welke taken voelen meer als spel dan als werk?

Probeer minstens 10 vaardigheden op te sommen waar je goed in bent.

Stap 2: Waar hou ik van?

Het tweede Ikigai element gaat over plezier en ontspanning, de twee emoties die je kunt voelen wanneer je iets doet waar je van houdt. Probeer je eens in te beelden wanneer je die emoties voor het laatst hebt gevoeld.

Doe eventueel je ogen dicht en focus je op je lichaam om nog beter het plezier en de ontspanning na te voelen. Wat was je aan het doen toen je je zo voelde? Met wie was je? Denk ook eens terug aan je pubertijd en kinderjaren, waar hield je toen van? Is dat nog steeds zo?

Probeer minstens 10 dingen op te schrijven waar je van houdt.

Stap 3: Wat heeft de wereld nodig?

Het derde Ikigai element gaat over wat je ziet in de wereld om je heen, bijvoorbeeld in je eigen netwerk, in je land of online op sociale media. Welke problemen zie je om je heen? Wie heeft die problemen? En hoe zou jij willen en kunnen helpen om die problemen op te lossen?

Maak deze vraag zo specifiek mogelijk door je een persoon voor te stellen die jij wilt helpen. Stel je nu voor dat die persoon jou een concrete vraag stelt. Stel je tot slot voor wat je voor die persoon zou willen en kunnen doen.

Probeer minstens 10 dingen op te noemen die de wereld nodig heeft.

Stap 4: Waarvoor kan ik betaald worden?

Het vierde Ikigai element gaat over de manier waarop je een inkomen kunt verdienen. Wat zijn jouw vaardigheden, diensten of ideeën die waardevol zijn en waar anderen dus geld voor zouden kunnen neerleggen. Let op, dit is een hypothetische vraag, dat betekent dat het nog niet zo hoeft te zijn dat je er betaald voor krijgt of hebt gekregen in het verleden.

Als je twijfelt over iets wat je in dit vlak zou willen invullen, google dan eens of er iemand is die daar al geld mee verdient. Zo ja, zet het op de lijst. Zo nee, vraag jezelf dan af of er in de toekomst een markt voor zou kunnen ontstaan, dan kan het ook op de lijst.

Probeer minstens 10 dingen te noteren waarvoor je betaald zou kunnen worden.

Helpen Zingeving Doel Missie Passie Richting Vooruitkomen
© Photo by Rachel on Unsplash

Stap 5: Waar ben ik écht goed in?

Ga nu terug naar de lijst die je hebt gemaakt over waar je goed in bent. Selecteer je top 3 door de lijst door te nemen en je af te vragen waar je het beste in bent. Welke van al je vaardigheden springen er écht uit? En wat zeggen anderen over hoe goed je bent in die vaardigheden?

Stap 6: Waar hou ik écht van?

Kijk nu terug naar de lijst die je hebt gemaakt over waar je van houdt. Selecteer je top 3 door de lijst door te nemen en je af te vragen waar je het meeste van houdt. Welke activiteiten of ervaringen geven je écht een goed gevoel? En van welke dingen krijg je een grote glimlach op je gezicht?

Stap 7: Wat heeft de wereld écht nodig?

Lees nu de lijst die je hebt gemaakt over wat de wereld nodig heeft. Selecteer je top 3 door de lijst door te nemen en je af te vragen waar de wereld écht beter van zou worden. Wat zou ervoor kunnen zorgen dat je iets wezenlijks kunt bijdragen aan het leven van een ander? Wie zou je écht willen helpen met haar of zijn hulpvraag?

Stap 8: Waarvoor wíl ik betaald worden?

Pak nu de lijst erbij die je hebt gemaakt over waarvoor je betaald kunt worden. Selecteer je top 3 door de lijst door te nemen en je af te vragen waarvoor je betaald zou wíllen worden. Welke dingen op die lijst zouden niet voelen als werk, maar als een hobby of spel waardoor je het met plezier zou doen? Of draai de vraag om: wat zou je kiezen als geld geen rol zou spelen?

Moeite met je top 3 selecteren?

Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken voor je top 3, leg dan je hand op je hart en laat je ogen een paar seconden rusten op alle dingen die je per element hebt opgeschreven.

Wanneer je voelt dat je hart harder gaat kloppen, of wanneer je voelt dat je ontspant, dan zijn dat signalen van je lichaam die aangeven dat je hier plezier en ontspanning uit haalt. En dat zijn natuurlijk de emoties waar we naar op zoek zijn in je Ikigai!

En als het er maar 2 blijken te zijn dan is dat natuurlijk ook prima. 

Luister naar je hart, dat klopt!

Hart Zingeving Doel Missie Passie Richting Vooruitkomen
© Photo by Anna Kolosyuk on Unsplash

Stap 9: Wat is mijn zingeving?

Nu je jouw top 3 van alle elementen van Ikigai hebt gekozen is het tijd om alles te integreren in één zin die jouw zingeving omschrijft. Neem de tijd om te kijken naar de dingen die je hebt opgeschreven en vraag je af waar je overlap ziet.

Zijn er dingen die terugkomen in meerdere elementen? Of zijn er thema’s te ontdekken die verschillende elementen zouden kunnen samenvatten?

Als dit te lastig is zou je eerst de volgende onderdelen kunnen combineren:

  • Je PASSIE is waar je goed in bent & waar je van houdt
  • Je MISSIE is waar je van houdt & wat de wereld nodig heeft
  • Je ROEPING is wat de wereld nodig heeft & waarvoor je betaald kan worden
  • Je BEROEP is waarvoor je betaald kan worden & waar je goed in bent

Vervolgens kan je je zingeving opschrijven door deze onderdelen te combineren in een zin, bijvoorbeeld:
Ik wil [MISSIE / ROEPING], door [BEROEP / PASSIE].


Mijn persoonlijke Ikigai is als volgt:

Ik wil mensen begeleiden die willen leren hoe ze evenwicht kunnen creëren en hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren, door het aanbieden van groepstrainingen en leefstijl coaching.

Wat is de jouwe?
Doolhof Zingeving Doel Missie Passie Richting Vooruitkomen
© Photo by Ashley Batz on Unsplash

Conclusie

Het vinden van je zingeving lijkt heel ingewikkeld, maar wanneer je het concept van Ikigai volgt kan je het makkelijk opbreken in 4 elementen die je vervolgens met elkaar combineert.

Door jouw zingeving op te schrijven heb je jouw eindbestemming en je kompas gevonden, waardoor elke stap die je neemt zinvol wordt.

Een zinvol leven is een leven vol plezier en ontspanning! En wie wil dat nou niet?
Mirjam Reijnders MSc lifecoach life-coach coach trainer

Veel liefs,

Mirjam

Wil jij alles uit je dag halen? Lees dan deze blog over het optimaal beginnen van je dag voor helderheid van geest en een energie boost!

Zijn deze stappen wel helder voor je, maar heb je tóch behoefte aan wat meer persoonlijke begeleiding in het vinden van jouw zingeving? Dan is leefstijl coaching misschien iets voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *